Cookie Consent by TermsFeed

Acht vragen over hoe ik mijn camera gebruik

Dit artikel gaat over hoe ik mijn camera gebruik. Hoe fotografeer jij? Ken je alle functies en zet je ze ook bewust in?  


 • Met welke body maak je jouw foto’s?

Ik gebruik een Nikon D500. De andere waren de voorgangers, Nikon D300S en D200. Dit zijn allen APS-C formaat camera’s.


 • Waarom geen Full Frame?
 • Mijn keuze is bepaald naar het eindgebruik. Dat is in mijn geval internet, tablets en mobiel schermen, monitors, sRGB, sporadisch Adobe RGB en een afdruk op papier tot 40x50 cm, alles berekend vanaf RAW. Met de hedendaagse techniek kunnen we prima beelden tot op dat formaat afdrukken zolang je maar weet wat je doet. En aangezien ik geen bushokjes of auto’s hoef te bekleden met mijn beelden vind ik Full Frame overbodig omdat de meerkosten van de lenzen en de body er nooit uit gehaald worden. De bediening van mijn camera is gelijk aan de vlaggenschip Full Frame camera’s van Nikon zoals de D5, dat vind ik wel belangrijk. Het kantelbare scherm maar vooral het touchscreen is ideaal en mis ik snel op oudere camera’s. De crop factor van 1.6 mis ik niet omdat ik er geen full frame naast heb. Het enige argument wat overblijft is dat je minder last van ruis hebt met een Full Frame. Maar ja, kijk eens naar mijn fotografie en de lichtomstandigheden die soms ronduit beroerd zijn zoals Gala Nocturna wat zich bijna in het donker afspeelt. Ik heb nog nooit iemand horen klagen over ruis in mijn beelden vanwege de stijl van mijn fotografie. Eventuele ruis verdwijnt trouwens als sneeuw voor de zon zodra je op een mobiel of tablet foto’s bekijkt. 

  Gala Nocturna, Antwerpen Zoo

  Gala Nocturna, Antwerpen Zoo


 • Waarom Nikon en geen ander merk?
 • Mijn eerste digitale camera was een Nikon D200 die ik destijds vrij goedkoop van iemand over kon nemen. Ik heb me nooit verdiept in de voor- of nadelen van merken want dan ben je op papier technisch bezig, zonder dat je het product in je handen hebt. Bovendien is er in de markt en in de bladen geen duidelijke uitspraak welk merk nu het beste is. De grote spelers zijn allemaal even goed. Ik zie een camera niet als doel maar als een middel om mijn foto’s te kunnen maken. Niemand kan zeggen “Dat ziet er echt uit als een Canon of Sony foto”. Het principe van fotografie is en blijft een stuk glas, licht, een gat waar het licht door valt, een ontvanger en een stuk software wat het opgevangen licht vertaald naar een beeld. Deze principes is voor alle merken exact gelijk. Van Leica tot Hasselblad en van Nikon tot Canon en alles er tussenin. Wat je niet hebt mis je niet.


 • Waarom geen systeem camera?
 • Die waren er nog niet toen ik m’n eerste Nikon kocht. En als je eenmaal voor een merk hebt gekozen kan je het niet meer snel loslaten omdat alle lenzen op die ene body passen en niet op een ander type camera met een andere fitting. Het idee en het principe van de systeem camera spreekt mij echter wel aan. Wellicht ooit…


 • Welke lenzen gebruik je?
 • Die vraag wekt wrevel bij de purist in mij. Een lens is een enkelvoudig stuk geslepen glas zoals in een loupe of vergrootglas. Een lens is een onderdeel van een objectief. Er zitten meerdere lenzen in een objectief. Dus de vraag moet zijn: Welke objectieven gebruik je? Ik heb een Sigma 50-100mm F/1.8 DC HSM Art Nikon, dat is 80-160mm Full Frame. Dit objectief heeft F1.8 over de hele range. Daarnaast heb ik een Sigma 10-20mm F3.5 zoom. Met deze twee lenzen cover ik de range die ik nodig heb. 

  Sigma 50-100mm F1.8 objectief

 • Welke belichtingsmeting heeft je voorkeur?
 • Dat is geheel van de situatie afhankelijk. Ik schroom niet om overdag een enkelvoudige spot meting te gebruiken. Maar die gebruik ik ook als ik in een donkere schouwburg sta. Ik gebruik de centered spot meting het minst.

  Voorbeeld schouwburg fotografie, spot meting

  Schouwburg, spot meting


 • Welk belichtingsprogramma gebruik je?
 • Dat varieert. Ik gebruik nooit tijd-voorkeur, dat hoeft niet bij mensen die overwegend stil poseren en bij landschappen. Tijd voorkeur heb je eerder nodig bij sportfotografie waarmee je snel moet zijn om net dat ene moment te kunnen pakken. Meestal gebruik ik diafragma of apperture als voorkeur. En wanneer het wisselend bewolkt is dan gebruik ik de automaat stand. Niets zo vervelend dan je belichting te hebben ingesteld en er schuift een wolk voor de zon als je afdrukt. 


 • Flits je?
 • Buiten of binnen? Voor buiten is het antwoord: Jazeker. Maar niet zoveel. Zelfs onder de vreemdste omstandigheden als ik een bepaald beeld wil bereiken en de foto zie op m’n lcd scherm, kan ik zomaar besluiten om een flitser te gebruiken. Ik bepaal nu eenmaal zelf waar ik het licht vandaan moet hebben en laat dat niet aan de omstandigheden van dat moment over. Natuurlijk zorg ik ervoor dat er geen slagschaduw ontstaat van het model op de achtergrond. Dat is iets waar ik me heel erg aan kan storen. En voor binnen in de studio is het antwoord: Altijd. ...


  • Heb je nog een tip?

  Check of jou camera een back focus functie heeft. Lees erover en gebruik het. Het is de beste manier om goed scherp te stellen zowel voor sport en natuurfotografie als bij stilstaande objecten.  


  Copyright © Ruud de Korte 2010 - 2024• Space Machine Imagery • Spieringstraat 151 • 2801 ZL Gouda • Phone: +316 - 1507 1237 • ruud@professionalportrait.nl 

  •  Privacy Policy 
  Using Format