Cookie Consent by TermsFeed

Alle geheimen in een blog

Regelmatig krijg ik vragen over mijn fotografie. Vaak zijn de vragen van verschillende personen hetzelfde. Ik geef er hier een paar die mij gesteld zijn door andere fotografen.

  • Waarom is het licht altijd zo bijzonder in jouw foto’s. 
  • Hoe maak jij je foto’s. 
  • Hoe kom jij aan je modellen. 
  • Waar haal jij al die outfits vandaan. 
  • Ben jij kinky.
  • Ik wil ook in het buitenland shooten, wat moet ik daarvoor doen.

Mijn eerste blogs zullen bovenstaande vragen beantwoorden. Dus ik begin bij het bijzondere licht. 

Het bijzondere licht is een van de punten waar mijn fotografie zich in onderscheid van de rest. Het lijkt een groot geheim maar natuurkundigen weten het al lang. Licht is niet zomaar licht. Licht heeft altijd een kleur. Elk licht, van lamp tot de zon heeft een kleur en die kleur is aan verandering onderhevig door verschillende invloeden. Zo is het zonlicht in de ochtend blauw en aan het einde van de dag warm rood/geel/oranje. De kleur van het licht geeft sfeer, ik speel met die sfeer. Ik ken de eigenschappen van het licht. Daarnaast zit er bij kleurwaarneming in ons brein iets wat we adaptief vermogen noemen. Wat is dat? Bijvoorbeeld, een wit vel papier is wit in het ochtendlicht maar het is ook wit aan het einde van de dag. Sterker, het is ook wit als je een groene, blauwe of donkerbruine zonnebril draagt. Het is ook wit als je in een kamer staat met alleen maar groen licht en met een blauwe zonnebril op. Dat komt omdat onze ogen weliswaar de kleuren registreren maar onze hersenen zorgen ervoor dat we het als wit ervaren. Daarnaast hebben we in ons brein iets wat we geheugen- of natuurlijke kleuren noemen. Dat zijn kleuren waarvan iedereen weet bij welk onderwerp het hoort. Gras is groen, lucht is blauw. Zodra ik gras oranje zou maken wordt het lelijk, verander nooit natuurlijke kleuren. De kleurervaring van licht, en hoe wij het licht zien en ervaren is iets wat ik beheers, het andere is dat ik speel met de lichtval. Waar komt het licht vandaan. Soms is het licht daar waar het nooit van nature zou kunnen zijn. Dat doe ik niet door er licht bij te maken maar eerder door schaduwen te versterken of te maken daar waar ze niet zijn. De regel die ik meestal  hanteer is dat het beter is om iets van kleuren af te halen in plaats van het te versterken.

Maar speel ik dan altijd met het licht? Nee. Ik kan bijvoorbeeld niet afwijken van het licht als het onderwerp een business portret is voor social media of een familie portret want dan gaat het om profiel, karakter, personality. Ik wijk wel af als het om een beroepsgroep gaat waar kleuren een functioneel onderdeel vormen van het beroep zoals een bloemist, een restaurant, een arts. Door de kleuren subtiel hier en daar te versterken maak ik aanspraak op het psychologisch aspect van kleurervaring waardoor het onderwerp beter uitkomt. Denk aan groen bij een bloemist, oranje bij een restaurant en koele steriele kleuren bij een arts.  

Het wordt anders als het onderwerp dromerig of heel bijzonder wordt. Bijvoorbeeld, een bruiloft. Dan kan ik daarin de sfeer aanpassen door met andere kleuren te werken maar ik houd altijd rekening met het punt van uur in de dag, hier heb ik te maken met de kleurtemperatuur van het licht. Blauw in de ochtend, geel/rood op het einde van de dag. Het aanpassen van kleuren moet bijdragen aan de sfeer. Deze sfeer moet aanspreken en boeiend zijn. 

Wanneer een model met een fantasy outfit voor de lens staat zal ik ervoor zorgen dat ik op mijn manier het licht, de lichtval, de kleur van het licht en de kleur van de schaduw kneed totdat het perfect is zolang het maar bijdraagt aan het onderwerp, hier wijk ik soms bewust af van het uur in de dag of zelfs pas ik het licht van het seizoen aan. Het zonlicht in de herfst is anders dan in de lente. Het verschilt dus of de realiteit van een bruiloft een sfeer krijgt of dat het licht een sfeer van een fantasy outfit bepaald. Soms laat ik hard het licht ergens anders vandaan komen daar waar het niet was.  Bijgaand twee bruiloft foto’s die vlak na elkaar genomen zijn. Je kan raden waarom de ene foto het wel werd omdat de andere foto een Heineken logo op een vrachtwagen en een blauwe Albert Heyn boodschappen tas in beeld heeft, verder vallen de schoenen van de bruidegom weg en heeft de bruid haar ogen dicht. Het was een kwestie van seconden om de juiste foto-hoek te bepalen. Je kan niet op dat moment aan een bruidspaar vragen “doe dat nog eens en kijk dan mijn kant op”, hun gedachten zijn heel ergens anders op dat moment. Als je de foute foto vergelijkt met de aangepaste foto, kijk dan eens naar de kleuren van het licht, is het ochtend of middag? En kijk eens naar de straatstenen. Daar zit het verschil. En tegelijk zijn alle storende elementen niet meer in beeld. De vrachtwagen is er wel maar hij valt niet op.

Het fantasy model Constance Bashford staat voor de Britse vlag in de buitenlucht in de schaduw van bomen. De foto is in RAW genomen en dan kan ik los gaan in edits van het beeld net zolang totdat het er zo uitziet zoals in het eindresultaat. Ook hier is het duidelijk welke foto het is geworden. Noteer tevens dat beide onderwerpen in de open lucht zijn genomen. Dan ben je afhankelijk van de zon en de wolken.

In de volgende blog het antwoord op vraag twee “Hoe maak jij je foto’s”. 

Copyright © Ruud de Korte 2010 - 2024• Space Machine Imagery • Spieringstraat 151 • 2801 ZL Gouda • Phone: +316 - 1507 1237 • ruud@professionalportrait.nl 

•  Privacy Policy 
Using Format