Cookie Consent by TermsFeed

Waarom sta ik altijd stom op de foto

Ik ben geen fotomodel 

Oud minister Ruud Lubbers liep ergens waar persfotografen stonden. Een fotograaf riep “even stilstaan meneer Lubbers” waarop Lubbers gewoon doorliep en riep “Ik ben politicus en geen fotomodel!” 

Om een portret te laten maken hoef je geen fotomodel te zijn. Een portretfoto laat zien wie jij bent en hoe jij jezelf presenteert. Dat is wat anders dan in een pose staan waarbij je kleding goed uitkomt voor een fashion shoot. In een vacature staat nooit dat je er goed uit moet zien maar soms wel dat je representatief moet zijn. De foto van een fotomodel mag er daarom anders uitzien dan die van een manager, en beiden zijn representatief. 

 Ik sta altijd stom op de foto 

Dat is correct en nu ga ik het nuanceren. Iedereen vindt zichzelf niet mooi op de foto staan, je vindt jezelf echt knapper. Het is nog wetenschappelijk bewezen ook. Dat komt omdat je jezelf altijd voor de spiegel in spiegelbeeld ziet staan. In de spiegel doe jij jouw houdingen waarvan jij vindt dat je er goed uitziet. Elke foto laat jezelf zien zoals de ander jou ziet, niet in spiegelbeeld en daardoor komen er zaken in beeld die je van jezelf liever niet ziet maar er wel zijn.
Het helpt door de spiegelfunctie van je telefoon te gebruiken als je een selfie maakt. Dan zie je hoe de ander jou ziet. En verder is het zo dat hoe vaker je jezelf op de foto ziet, des te sneller raak je aan je eigen foto’s gewend. 

Ik heb geen mooie lach 

Het is onzin om te moeten lachen op de foto terwijl bijna elk geschreven artikel over jezelf presenteren altijd aanhaalt dat lachende mensen knapper worden gevonden dan niet lachende mensen en de redenen hiervan zijn simpel te verklaren  

1.
Je lacht niet altijd. Dus lachend op de foto gaan mag maar, maar het moet niet. Het helpt natuurlijk wel om in ieder geval vriendelijk te kijken. En wil je autoriteit uitstralen in een business portret dan hoef je nog geen eens te lachen. 

 2.
Waarde hangen aan een lach is cultureel bepaald. Een ear to ear smile wordt erg gewaardeerd in de US en is veel minder belangrijk in Europa. Als je zoekt naar “cool macho latino” dan voel je al aan of er wordt gelachen of niet. 

Het is interessant om op internet eens te zoeken naar foto’s bij de zoektermen : knappe mensen, knappe vrouwen, knappe mannen, mooie mannen, mooie vrouwen, handsome people, handsome men, handsome woman, lekkere chick, lekkere hunk, hot babe en hot stud. Hoe “cheaper”de zoekterm, hoe meer de lach wordt getoond en hoe meer sportschoolvlees er aan de mannen bij komt. Zelf als je expliciet zoekt naar “smile” of “lach” zie je verdacht veel smilie icons, lachende babies en close up gebitten van mond hygiënisten
Dus een lach heeft weinig te maken met de manier waarop jij je presenteert in jouw profielfoto. Een foto met een big smile, terwijl je op een gesprek heel anders overkomt heeft daarom geen toegevoegde waarde. Het gaat om jou en niet alleen om jouw lach. 

Ik weet niet hoe ik moet kijken 

En daarom ga je naar mij toe. Ik weet hoe je moet staan en praat je er naartoe. De juiste houding en de juiste look bij het beroep wat je hebt. Samen bekijken we de foto’s en jij mag kiezen welke foto’s je niet wilt. En dat zijn altijd de foto’s waar ik het meestal ook mee eens ben zoals halfopen ogen omdat je op dat moment net knippert, of echt even raar kijkt. 

Copyright © Ruud de Korte 2010 - 2024• Space Machine Imagery • Spieringstraat 151 • 2801 ZL Gouda • Phone: +316 - 1507 1237 • ruud@professionalportrait.nl 

•  Privacy Policy 
Using Format