Cookie Consent by TermsFeed

Wat is een goede combi van printer, papier en inkt?

Er wordt veel gezegd over dure inkt cartridges, het nieuwe goud. Maar is dat wel terecht? Om het antwoord te weten moet je beginnen bij de bron van alles: De printer.

Wat je over een printer in het algemeen moet weten

Het meest complexe onderdeel van een printer is de printkop. De printkop bestaat uit vierhonderd of meer individueel aanstuurbare spuitmondjes waardoor inkt stroomt. De hoeveelheid inkt in een spuitmond is iets van 4 picoliter. En een picoliter is 0,000.000.000.001 liter oftewel een biljoenste liter. Wat ik aan wil geven is dat een printer een geavanceerd apparaat is en dat geldt voor alle printermerken. Industriële printers kunnen tijdens dit schrijven 400 miljoen spuitmondjes hebben.

Ink cartridge met printkop

Geen tijd om te lezen? Luister de podcast.

Printerfabrikanten

Er zijn een aantal printerfabrikanten op de markt. In deze blog noem ik er steeds drie. Ik ben onafhankelijk en dit wordt niet gesponsord.  Canon, Epson en HP zijn grote spelers. Maar die maken niet alleen maar printers. Canon maakt ook copiers en camera’s, HP maakt scanners en laptops, Epson maakt heel veel electronica producten waarvan je niet wist dat het van Epson is. Zo begon Epson rond 2010 ineens lcd kleurendisplays in printers te stoppen. Later bleek dat er een divisie van Epson was opgericht die lcd displays maakt en ze uittestte op o.a. printers. Maar al die bedrijven maken niet alles. In dit geval maken ze alleen maar de printer. De printer wordt door de technische afdeling Research and Design bedacht en gebouwd. Hierbij wordt o.a. van tevoren beslist aan welke eisen de printer moet voldoen. De eerste printers waren een stuk langzamer dan die van tegenwoordig. Dus snelheid is belangrijk. tenzij het een apparaat voor thuisgebruik is, dan mag het wat langzamer als de kwaliteit maar goed is. En zo ontstaan er allerlei variaties op printers. Printers die kunnen scannen en in de cloud kunnen kijken, die foto’s of documenten kunnen kopiëren, printers die alleen maar op 10x15 cm kunnen printen en printers die zo groot zijn dat je er voordeuren en auto’s en gebouwen mee kan decoreren. De grote namen hier genoemd maken dus alleen maar printers. Ze maken geen inkt en ze maken geen papier.

Papierfabrikanten

Een papierfabriek kan papier maken maar niet elke papierfabriek kan printerpapier maken. Er zijn een aantal papierfabrikanten in de wereld die speciaal ook voor printers papier maken. Die fabrieken zijn relatief onbekend omdat ze voor verschillende paper brands papier maken. Storaenso in Europa, April Fine Paper in Azië en Australian Paper zijn wat namen die ook printerpapier kunnen maken. De eigenschappen van printerpapier zijn wezenlijk anders dan de eigenschappen van beschrijfbaar papier en weer anders dan papier wat door een drukpers gaat. Printerpapier is een onderschatte materie en dat zal ik zo uitleggen. Want naast het printerpapier hebben we ook inkt nodig.

Papierfabriek Storaenso, Zweden

Inktfabrikanten

De Inkt in cartridges worden gemaakt door fabrieken die met een waas omgeven zijn. Het volstaat om te zeggen dat je voor om het even welke inkt, voor een drukpers, balpen of printer een aantal stoffen nodig hebt zoals pigment en een vloeistof om het pigment in op te lossen. Die vloeistof komt van een andere fabriek dan het pigment. Pigment fabrieken produceren op industriële basis chemische pigmenten. Zo maakt het Duitse BASF in Mannheim o.a. pigmenten voor het Amerikaanse Pantone. Een andere eigenschap van de inkt is dat het welliswaar vloeibaar in de cartridge zit, maar droog of veegvast moet zijn zodra het de cartridge uit is en op het papier is beland. Zou je water als oplosmiddel gebruiken dan blijft je papier nat voor een lange tijd en dan krult het op. Dus moet er iets vluchtigs in, een alcohol of iets anders wat snel opdroogt zodra het met de buitenlucht in contact komt en tegelijkertijd moet het onschadelijk en duurzaam zijn en mag het pigment door de vloeistof niet van kleur veranderen. Terug naar het papier.

Eigenschappen van printer papier met fotografische kwaliteit

Printerpapier waarop je een mooie fotografische kwaliteitsafdruk op maakt is heel wat anders dan schrijfpapier waar je met een balpen op schrijft want fotografisch printerpapier is namelijk helemaal geen papier. Het is iets wat lijkt op papier van een afstand. Als je met je vingers en nagels over het papier gaat voelt het ook anders aan dan gangbaar papier. Als je het scheurt dan merk je direct dat het geen gewoon papier kan zijn. Schrijfpapier is tweezijdig beschrijfbaar, fotografisch papier kent slechts één kant waarop de printer een mooi beeld kan printen. Dat komt omdat het fotografisch printerpapier uit drie lagen bestaat. Stop nooit fotografisch papier met de achterkant naar de printkop toe in je printer want het resultaat zal slecht zijn. 

  • De onderste laag heet het substraat of de drager. Het substraat kan glad van onderen zijn en bedrukt met de naam van het papier. Dit is gedaan zodat je weet dat je de achterkant voor je hebt. Het substraat kan ook een kunststof zijn, of de laatste laag voor de lijmlaag van een sticker. De bovenkant van het substraat is opgeruwd en zorgt voor hechting van de tweede middelste laag, die noemen we de reagent.
  • De reagent is een laag die is bewerkt met een chemische stof, die het pigment van de inkt laat drogen, en die de inkt een na-kleuring geeft nadat de inktkop een druppel inkt heeft gespoten. Die na-kleuring wordt bewust toegepast. Het is ook de reden waarom bijvoorbeeld de pure inkt uit de geel cartridge er niet zozeer geel maar eerder oranje-geel uitziet. Uiteindelijk verkleurt dit naar geel in de reagent en blijft de kleur gefixeerd of kleurvast. Hoe beter de reagent, hoe sneller de droging en hoe vaster de kleur
  • De bovenste laag is de makkelijkste. Het is de glanslaag en die is gemaakt van gelatine. Hoe meer glans op het papier, des te meer gelatine.

Wat gebeurt er als een printkop inkt spuit?

  • De printkop wordt aangestuurd om een inkt door de spuitmondjes te persen
  • De inktdruppel wordt aangestuurd door een piëzo kristal of wordt thermisch afgeschoten naar het fotopapier
  • De hete druppel inkt raakt de gelatinelaag die zich opent door de warmte en de druppel schiet door tot in de reagent
  • De reagent fixeert de druppel,
  • Ondertussen koelt de gelatinelaag af en sluit zich weer zodat de glans terug is. 
  • Dit gebeurt allemaal in een paar milliseconden..

    Teveel technologie

    Zoals je ziet is er erg veel technologie nodig voordat je een printje kan maken. Daarom maken printerfabrikanten printers en geen papier en ook geen inkt. Maar er bestaat wel HP, Canon of Epson inkt en papier. Hoe zit dat? Zodra een printer het levenslicht heeft gezien in de fabriek gaat de printer, samen met een pakket van eisen, naar een onafhankelijk extern testlaboratorium. En bij die technische eisen waaraan de printer moet voldoen zijn zaken omschreven zoals

    • de printer moet op gewoon papier 8 pagina’s tekst binnen een minuut printen
    • de zwarting van de tekst moet meetbaar aan een bepaalde densiteit voldoen
    • de inkt moet binnen 4 seconden droog zijn zodat het volgende vel niet bedrukt wordt met de nog natte inkt van de onderliggende pagina
    • Het normale papier moet ook een kleurenfoto en kleuren volvlakken bevatten zonder dat het papier opkrult van de natte inkt, binnen x seconden.
    • de kleur inkten krijgen een opgedragen te behalen spectraalwaarde
    • de houdbaarheid van de print, zonder verkleuring moet x jaar zijn
    • de papieren krijgen een meetbare opgedragen glanswaarde van mat tot hoogglans
    • Aan al deze eisen moeten wereldwijd kunnen worden voldaan tussen 16 en 35 graden Celsius met een relatieve vochtigheid tussen x en y en een luchtdruk tussen a en b millibar
    • De inkt-papier combinatie verkleurt door zonlicht, we eisen dat de inkt UV bestendig is voor x jaren
    • Na 20 pagina’s achter elkaar printen neemt de temperatuur toe in de printer, dat weten we, en daarom willen we een tolerantie van onze eisen ingebouwd met een grens tussen de -5 en plus 5 procent

    Het testlaboratorium gaat aan de slag en zoekt combinaties van verschillende inkten met verschillende papiersoorten en bouwt zo een product pakket op van de combinatie printer, inkt, papier. Als alles aan de eisen voldoet worden de combinaties van inkt en papier vastgelegd en aan de printerfabrikant teruggegeven. Zo weet de printerfabrikant dat de beste kwaliteit van hun printer geborgd is en sluiten ze contracten af met inkt en papierfabrieken en brengen die combi’s uit onder hun eigen naam. En dit is de reden waarom de printers van Epson, Canon en HP met hun papieren en hun inkten zo duur zijn. Want deze noodzakelijke vorm van research kost heel veel geld. 

    Kan het goedkoper?

    Nee. Epson, Canon en HP kunnen het zichzelf niet veroorloven om niet geteste onbetrouwbare onvoorspelbare goedkope printers op de markt te brengen. de imago schade zou enorm zijn en het maakt de concurrentie het wel erg makkelijk omdat ze kunnen bewijzen dat de concurrent de klanten bedondert.

    Wat kan dan wel?

    Als je de printers niet goedkoper kan maken moet je het zoeken in het papier en de inkt. Als je heel lang in een industrie zit bouw je vanzelf ervaring op. Dat was de basis van de opkomst van nieuwe merken papier en inkt. Ze leveren waar je voor betaald. Waar een printerfabrikant voor de hoogste eisen gaat kun je jezelf afvragen of die eisen ook jouw eisen moeten zijn. Bijvoorbeeld, als je nu een foto print, inlijst en kado doet, en een jaar verder print je weer dezelfde foto. Mag er dan een beetje verschil in zitten, immers, de eerste print is niet meer in jouw bezit. Of is het noodzakelijk  dat er geen verschil in mag zitten, zo ja, waarom dan, wie heeft daar baat bij, jij of jouw klant? Is die lijst over een jaar nog wel te koop? Daarnaast moet je jezelf realiseren dat het beoordelen van je geprinte foto een gevoelskwestie is en blijft zolang je geen apparatuur bezit die de printer in een gekende staat brengt en z’n eigen kleuren meet. Immers, een foto ziet er anders uit overdag of in de avond bij kunstlicht. Je zal daarom af moeten gaan op het advies van het bedrijf die goedkoper kan leveren. Ren in ieder geval weg van winkels met grote vaten inkt waarmee cartridges nagevuld worden. Het betekent namelijk dat elk merk printer met dezelfde inkt wordt gevuld en zoals je hier nu hebt gelezen gaat het altijd om de combinatie van drie, printer, papier, inkt. One Size Fits All bestaat in printerland niet. Navullen met een standaard inkt is als een vierkantje in een rondje stoppen, dat gaat wel, maar past niet. 

    Conclusie

    Dit stuk gaat over het zoeken van de juiste combinatie printer, papier en inkt. Het antwoord is dus: De combinatie die door de fabrikant wordt aanbevolen is de beste. En ja, dat heeft zijn prijs. Door de jaren heen is er expertise opgebouwd met materialen die goedkoper zijn. Vraag dan om een vakkundig advies en ga niet voor het goedkoopste. Ik hanteer altijd de driehoek goed, goedkoop en betrouwbaar. 

    Als het goed en goedkoop is, dan is het niet zo betrouwbaar

    Als het goedkoop en betrouwbaar is, dan is het niet zo goed

    Als het betrouwbaar en goed is, dan is het niet zo goedkoop...

    Copyright © Ruud de Korte 2010 - 2024• Space Machine Imagery • Spieringstraat 151 • 2801 ZL Gouda • Phone: +316 - 1507 1237 • ruud@professionalportrait.nl 

    •  Privacy Policy 
    Using Format