Cookie Consent by TermsFeed

Wat is het Memory Color Effect?

Het is wetenschappers gelukt om lavendel om te kweken tot karmijnrood, vermiljoen, scharlaken en magenta kleurschakeringen zonder dat de eigenschappen van de lavendel geur, nodig voor de parfumindustrie verloren gaat. Zie afbeelding.

Als ik in bovenstaand voorbeeld had gesteld dat dit een nieuw soort rood gras is, dan had je dit niet geloofd want gras is groen. Iedereen weet dat gras groen is. En dit is dezelfde foto maar dan het origineel… gefopt. Het is geen lavendel, het is gras. Maar klopt het wel wat je ziet? 

Ik laat dezelfde foto hieronder nog een keer zien. Wat is nou het origineel. De onderste of de bovenste foto? En als het de onderste of de bovenste foto het origineel is, wat is er dan fout met de andere foto? 

Zie hier een voorbeeld van wat we het Memory Colour Effect noemen. Onze hersenen vullen kleuren in bij het zien van onderwerpen, bij woorden en gedachten. We weten dat tomatenblauw niet bestaat. We weten dat Sinas-limonade en citroenen geel zijn, en dat een banaan ook geel is, en lekkere sinaasappelen en mandarijnen zijn weer oranje gekleurd. Is een banaan net zo geel als een citroen, zie je het verschil voor je? 

Er zijn experimenten gedaan met mensen die niet kleurenblind zijn waarbij ze een grijze banaan te zien kregen. Veel van de proefpersonen beschreven de banaan later als geel, niet als grijs. Zie hier het Memory Color Effect.

Gras is groen en een heldere lucht is blauw. 

Als in een roman geschreven staat “Het was zomer. Ze sloeg haar ogen op naar de helderblauwe hemel en dacht…” welke kleur denk je dan aan, de kleur van de lucht van de tweede of derde foto, of een ander soort blauw? Bij het lezen van het woord avondrood heb je direct een beeld met een kleur in je hoofd. We hebben standaard-kleuren in ons brein. We vullen de kleuren zelf in bij het lezen van woorden of het zien van een foto. 

Terug naar het begin. welke foto is nu de juiste? Ik heb geen flauw idee. Is het belangrijk? Ik pakte het plaatje van internet en kleurde het om, zodat ik het Color Memory Effect uit kan leggen. Persoonlijk vind ik het gras te groen en de lucht te blauw. Dagen zijn nooit zo perfect, maar elke dag is wel een feestje. 

meer lezen: https://books.google.nl/books/about/Outlines_of_a_theory_of_the_light_sense.html?id=4wJrAAAAMAAJ&redir_esc=y


Copyright © Ruud de Korte 2010 - 2024• Space Machine Imagery • Spieringstraat 151 • 2801 ZL Gouda • Phone: +316 - 1507 1237 • ruud@professionalportrait.nl 

•  Privacy Policy 
Using Format